De Sint en de gevaren voor viervoeters! - Joop's Barkery

De Sint en de gevaren voor viervoeters!

Datum:
Gepost door:

Dit weekend komt de Sint weer in ons land. Hij overspoelt ons weer met heerlijke lekkernijen, waaronder chocoladeletters en chocoladepepernoten. Terwijl wij genieten van deze zoete traktaties, is het belangrijk om rekening te houden met je viervoeter(s). Onze trouwe viervoeters lopen namelijk een serieus risico als ze onbedoeld in aanraking komen met chocolade.

Chocolade bevat namelijk theobromine en cafeïne, twee stoffen die voor honden lastig te verteren zijn. Theobromine, voornamelijk aanwezig in cacaobonen, geeft chocolade zijn bittere smaak. Mensen kunnen theobromine efficiënt afbreken, maar honden ervaren hier moeilijkheden mee. Hun metabolisme is niet snel genoeg in staat deze stoffen te verwerken, wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

De verschijnselen en symptomen na inname van chocolade kunnen variëren. Met name de hoeveelheid chocolade die je hond heeft gegeten en het type chocolade. Je hond kan gaan:

  • braken
  • diarree krijgen
  • onrustig worden
  • hyperactief worden
  • een verhoogde hartslag en ademhaling krijgen
  • gaan trillen of beven
  • uitgedroogd raken

Dit zijn de veelvoorkomende symptomen. Het is enorm belangrijk om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer je vermoedt dat je viervoeter chocolade heeft gegeten.

Bel direct je dierenarts! Observeer je hond goed en let op welke symptomen je hond vertoont. Vermijd zelfbehandeling maar neem onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Wist je dat er verschillen zijn in chocoladevergiftiging? Het is namelijk zo dat niet alle chocolade gelijk is aan toxiciteit voor je hond. Pure chocolade bevat namelijk een hogere concentratie theobromine, daarna volgt melkchocolade en witte chocolade heeft een lage concentratie. Dit betekent niet dat witte chocolade veilig is voor je hond! Zelfs als de hond maar 1 chocoladepepernoot op heeft kan dit nog steeds voor schadelijke effecten zorgen.

Tip: informeer je bezoek op pakjesavond over de gevaren van het delen van sinterklaassnoepgoed!

Geniet van het Sinterklaasfeest, maar let op je hond(en) zodat het ook voor hun een gezellige en fijne Sinterklaastijd is!

Tags: