Pootjes in beweging: tips voor verhuizen met je viervoeter(s). - Joop's Barkery

Pootjes in beweging: tips voor verhuizen met je viervoeter(s).

Datum:
Gepost door:
Verhuizen kan niet alleen een stressvol avontuur zijn voor mensen, maar ook voor je hond. Het is een periode vol veranderingen en aanpassingen, en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je geliefde viervoeter zich net zo comfortabel voelt in het nieuwe huis als jij.

Wij zijn sinds kort verhuisd en willen middels deze blog graag deze ervaring met jullie delen en tips geven voor als jij ooit met je viervoeter(s) gaat verhuizen.

Gewenning begint vroeg.
Houdt bij het plannen van je verhuizing rekening met je hond. Ook hij/zij moet wennen aan de nieuwe woning en de nieuwe omgeving. Om dit stap voor stap te doen deden wij het volgende: een maand voordat we onze intrek namen in de nieuwe woning konden we hier al in. In deze maand namen wij onze Joop steeds mee naar de nieuwe buurt. Zo kon hij gaan wennen aan deze buurt, gingen veel wandelen want alle nieuwe geuren moesten natuurlijk goed opgesnuffeld worden. ook gingen we dan met hem de nieuwe woning in zodat hij ook deze op zijn eigen tempo kon ontdekken. Door dit te doen help je je hond vertrouwd te raken aan de omgeving en verminder je het stressniveau op de grote verhuisdag.

Vertrouwde geuren, lievelingssnacks en speelgoed.
Je wilt niets liever dat je hond zich net zo comfortabel voelt in je nieuwe huis als jij. Om dit te stimuleren zorgden wij er steeds voor dat als we langs het nieuwe huis gingen we zijn favoriete snacks en zijn allerleukste speelgoed, zoals de Chuckit bal van Joop’s Barkery, meenamen. Deze vertrouwde items gaven hem een gevoel van veiligheid te midden van alle veranderingen.

Verfgeuren zijn een no go.
De geur van verf kan voor mensen al storend zijn, laat staan voor je hond die duizenden malen beter ruikt dan een mens. Wij hebben ervoor gezorgd dat alle grote verbouwingen zoals het schilderen en verven gedaan werd als Joop er niet was.

Respecteer de ruimte en de tijd.
Tijdens de verhuisdag zelf is het essentieel om het welzijn van je hond te waarborgen. Zo hebben wij op de verhuisdag zelf ervoor gekozen om Joop in zijn allerlekkerste mand te leggen met zijn allerleukste speelgoed. Zo kon hij alles en iedereen volgen. Let op: veel deskundige adviseren om de hond niet bij de verhuizing in huis te hebben. Dit zijn voor je hond teveel prikkels. Wij kennen onze hond door en door en hebben er juist wel voor gekozen om hem erbij te houden, daar hij zeer op ons gesteld is. Ik ben met Joop tot het allerlaatste moment in het oude huis gebleven en nam hem en zijn mand als laatste mee. Ik ging pas naar de nieuwe woning toe toen alles daar zo ver mogelijk op zijn plek stond en uitgepakt was. Zodat de verhuisdozen en de daar bijhorende rommel hem geen stress zou opleveren en hij in een ‘kant en klaar’ huis zou komen. Alle dekentjes, manden en kussens hebben wij bewust niet gewassen. Dit zodat zijn geur overal aanwezig was in het nieuwe huis. Hierdoor help je je hond om zich sneller thuis te voelen in de nieuwe omgeving.

Structuur is key.
Verandering in structuur kan stressvol zijn voor je hond. Je kunt dit voorkomen door alles weer zoals in de oude woning te doen. Ga op dezelfde tijden met je hond naar buiten, geef op dezelfde tijden zijn eten en ga op dezelfde tijden naar bed enz. Structuur is belangrijk voor je hond, omdat het een gevoel van veiligheid biedt.

Herken tekenen van stress.
Wij merkten de eerste nacht in het nieuwe huis dat Joop van alle prikkels, indrukken en stress moest overgeven. Ondanks dat we alles zo goed mogelijk voor hem gedaan hadden kwam er toch spanning uit bij hem. Onze Joop is een hele gevoelige hond dus we hadden dit ook wel ergens verwacht. Het is belangrijk om alert te zijn op tekenen van stress. Als je merkt dat je hond stress signalen laat zien zorg er dan voor dat je er voor hem bent en kalmeer hem door geruststelling te bieden.

Geleidelijke alleen-tijd.
Hiervoor zijn we weer even terug in de tijd gegaan toen Joop nog een puppy was. Het is namelijk van belang dat je je hond geleidelijk laat wennen aan momenten van alleen zijn in jullie nieuwe huis. Wij hebben de tijd alleen stapsgewijs opgebouwd, zodat hij niet overweldigd raakte door de nieuwe omgeving.

Verhuizen met Joop was een avontuur op zich, maar met de juiste planning, zorg en aandacht voor zijn behoeften, slaagden we erin om zijn overgang naar ons nieuwe huis zo soepel en stressvrij mogelijk te maken. Het resultaat? Een gelukkige, tevreden hond die net zo dol is op zijn nieuwe thuis als wij.

Tip: koop een flinke voorraad snacks en beloon je hond veel tijdens en na de verhuizing.
Tags: